top of page
  • Foto van schrijverEveline

5 selfcare tips tijdens quarantaine

Ik heb sinds de quarantaine periode die vorig jaar begon, en de tweede en derde quarantaine regelmatig gesprekken met jullie op instagram. Hoe gaat het? Hoe ga je ermee om? En recent kreeg ik steeds meer vragen via de DM om praktische tips maar ook tips hoe om te gaan met bijvoorbeeld angst tijdens quarantaine. Daarom heb ik een aantal selfcare tips hoe om te gaan met de quarantaine.


Kleine disclaimer: ik ben natuurlijk geen psycholoog, maar ik heb wel tips gevonden die mij hielpen en ik graag met jullie deel #mentalhealthmatters1. Routine

Een van de dingen die je snel kwijt raakt doordat je je dagelijkse dingen anders moet indelen door bijvoorbeeld thuiswerken, is je dagstructuur. Als je deze kwijt raakt dreigt het gevaar dat je niet tot je werkzaamheden komt, je in je pyjama op de bank blijft zitten (mag soms best natuurlijk!) of geen goed slaap-waak ritme hebt.

Probeer daarom, ook als je de hele dag thuis bent, een goede dagstructuur in te plannen. Word elke dag op dezelfde tijd wakker, kies voor een vaste ochtendroutine, vaste werktijden en vaste pauzes. Hierdoor kun je je werkdag ook echt afsluiten en de avond voor jezelf inplannen bijvoorbeeld. Ga op tijd naar bed.

Soms helpt het om dit vast te leggen in een agenda, planner of kalender.


2. Bewegen

Doordat alles dicht is, we nergens naartoe kunnen, de sportscholen gesloten zijn en we veelal binnen zijn kan het zijn dat je minder beweegt dan je gewend bent. En dat terwijl bewegen niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor je mind!

Probeer te zoeken naar een sport die je zelf kunt doen; thuis of buiten. Denk aan hardlopen of yogalessen via YouTube of je favoriete yogaschool die online les geeft.


Of spreek met jezelf af dat je dagelijks een (korte) wandeling doet. Dan heb je zowel beweging als frisse neus. En hoe fijn dat Hilversum omringt wordt door bossen en heide! Afgelopen herfst heb ik al mijn favoriete wandelspots met jullie gedeeld, deze vind je hier. En om jezelf te belonen en de lokale horeca te steunen, kun je tijdens of na je wandeling hier je kop koffie to go scoren.


3. Ga offline

Soms kan al het nieuws over corona, de complottheorieën of alle meningen van iedereen te veel worden. Ik kies er daarom soms bewust voor een dag (of langer) offline in te plannen. Ook stop ik soms met het volgen van nieuws.

Je kunt met jezelf afspreken dat je alleen naar de persconferentie kijkt bijvoorbeeld, of 1x per week een samenvatting leest.

Ook kun je je social media zo aanpassen dat je zelf bepaald wie jij volgt en daardoor bepaal je zelf hoe je tijdlijn eruit ziet. Haal dus een bezem door je volgers en maak van je social media je happy place!


4. Socialize

Het kan soms best eenzaam voelen, zo een quarantaine. Zeker als je je vrienden en familie een tijdje niet of minder ziet.

Probeer quality time in te plannen met je vrienden en familie door bijvoorbeeld een avondje wijn te drinken met vriendinnen via Zoom of FaceTime. Bel je oma eens op of stuur een lief kaartje naar iemand om te zeggen dat je aan hem/haar denkt.

Voel je je thuis niet comfortabel met iemand? Spreek ergens buiten af voor een wandeling op afstand. Probeer creatief te zijn!5. Mental Health

Het allerbelangrijkste is hoe jij je mentaal voelt. En hoe je ervoor zorgt dat je je zo optimaal mogelijk voelt. Dit betekent echter niet dat je je gevoelens een emoties moet wegstoppen. Het is namelijk heel normaal om tijdens een wereldwijde pandemie, die nu al een jaar duurt, gemixte emoties te voelen! Probeer dus te bedenken dat wat je ook voelt heel normaal is en dat veel meer mensen er zo over denken. Geef ruimte aan je boosheid, frustratie, verdriet en angst. En als je niet weet hoe je er uit komt, praat er dan over met iemand. Is professionele hulp voor jou (nog) een stap te ver? Maak het bespreekbaar met je vrienden, familie en/of partner.


Ik wil hieronder een aantal dingen delen die mij helpen als ik niet lekker in mijn vel zit:

  • Ik probeer extra lief voor mezelf te zijn en probeer goed te luisteren naar waar ik nu behoefte aan heb.

  • Mediteren. Ik doe dit elke ochtend, maar soms (juist als het wat minder gaat) verdwijnt dit ineens uit mijn ochtendroutine. Ik pak het meteen weer op en ik merk direct effect! Ik vind de app Headspace heel fijn.

  • Ik neem een bad of een extra lange douche.

  • Ik bel met een vriend of vriendin.

  • Ik trek me terug in mijn eigen veilige cocon met een lekkere film of boek.

  • Ik ga opruimen en schoonmaken. Een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd!

  • Ik ga een stuk(je) wandelen.

  • Ik ga heerlijke comfortfood bestellen.

Meer tips voor een declutter en cleaning, ook goed voor je mental health! Klik dan hier.


Een andere tip: je kunt ook een hobby weer oppakken of een nieuwe proberen. Denk aan tekenen of schilderen. Sommige mensen hebben er baat bij om te gaan journalen of juist flink te sporten. Wat voor mij werkt, hoeft natuurlijk niet voor andere te werken. Weet je het niet? Probeer dan op te schrijven waar jij echt blij van wordt en als je je even niet happy voelt, kijk dan naar dat lijstje en kijk wat je dan kan doen.

Comments


bottom of page