top of page
  • Foto van schrijverEveline

7 tips voor een grote 'spring declutter & cleaning'!

Bijgewerkt op: 25 feb. 2021

Een iets andere blog dan je gewend bent, maar op Instagram werd massaal gestemd op deze blogpost en ontving ik DM's toen ik vertelde dat ik van opruimen houd!


Je leest het goed, ik hou van opruimen. Waarom? Omdat een georganiseerd en opgeruimd huis goed is voor een opgeruimd hoofd! Ik ben altijd wel netjes geweest, maar ik merk dat wanneer er een rommel is, er een lade uitpuilt of een kast niet op orde is, ik toch onrustiger ben. Een opgeruimde omgeving is gewoon goed voor je mental health! Zeker in tijden als deze.

En daarom hou ik van opruimen en help ik andere hier graag mee. Ik heb al kledingkasten, voorraadkasten, keukenkastjes enz bij familie en vrienden opgeruimd of meegeholpen. Dus ik kan hier best wat tips met jullie delen!


Vind je het nou leuk om de before en afters van mijn kasten, lades en/of ruimtes te zien? Vol dan @hilversumcityguide op Instagram.


Konmari Media Inc.

1. Categoriseren

De start van opruimen kan enorm overweldigend zijn. Waar begin ik? Zelf ben ik fan van de manier van opruimen wat opruimgoeroe Marie Kondo in haar boek 'Opgeruimd' beschrijft: niet opruimen per kamer of ruimte, maar per categorie. Daarmee gooi je alles op 1 hoop, maar weet je ook meteen wat je hebt, wat je (nog) gebruikt en wat weg kan. Begin bijvoorbeeld met kleding en haal alle kleding (ook die op je stoel, ook die je nog op zolder hebt liggen of onder je bed) en verdeel dat ook weer in subcategorieën; zoals tops, broeken, sokken enz.

Op Pinterest (of haar boek) kun je eindeloos veel lijstjes vinden als je wat meer structuur nodig hebt.


2. Verkopen of doneren

Als je het moeilijk vind om dingen weg te doen, omdat je denkt "wat nou als ik het ooit nodig heb", of "ik heb er veel geld aan uitgegeven, maar nooit gebruikt of gedragen", kun je met jezelf afspreken zo weinig mogelijk weg te gooien.

Je kunt bijvoorbeeld een appgroep met vrienden, familie of buren openen (en elkaar motiveren om op te ruimen!) en daarin spullen doneren of ruilen met elkaar.

Een andere optie is verkopen met Marktplaats, Facebook Marketplace of bijvoorbeeld kledingapps zoals Vinted. Of doneren bij een kringloopwinkel.

Heb je nou kleding wat teveel gedragen is, of vlekken heeft? Deze kun je natuurlijk recyclen, maar dit kun je ook doneren bij bijvoorbeeld de H&M. Dan krijg je ook nog eens een kortingsbon en gaan zij recyclen. Win-win! Schoenwinkels hebben ook weleens dit soort acties.


3. Neem de tijd

Overhaast niets. Dan overspoelt alles je, ruim je niet echt op of loop je de kantjes ervan af. En dat zou zonde zijn! Neem er echt de tijd voor, spreek met jezelf een dag af en zet lekker een podcast of muziek op.

Je kunt tussendoor ook kleine plekken aanpakken, zoals die ene rommellade bijvoorbeeld.


4. Papier

Vergeet papierwerk niet! En met papier bedoel ik ook echt alle papieren. Dus tijdschriften, bonnetjes, garantiebewijzen, handleidingen, documenten enz enz. Ik ben vast niet de enige die dacht dat alle papieren bewaard moesten worden. Of die tijdschriften van 5 jaar geleden nog had rondslingeren. Of alle handleidingen bewaarde...


Begin vast met het weggooien van handleidingen en bonnen. Handleidingen vind je altijd online als je echt nodig hebt en belangrijke bonnen kun je inscannen en op je computer bewaren. Belangrijke papieren, zoals polissen van verzekeringen kun je tegenwoordig bijna overal aanvragen of je deze enkel online kunt ontvangen.

Een paar jaar geleden ben ik er even voor gaan zitten om de bedrijven waar ik post van krijg (telefoon en internet abonnementen, verzekeringen), of ik dat ook online kon ontvangen. Scheelt een hoop papier en geeft meer orde!


Nog een tip: zorg voor een NEE/NEE sticker op je brievenbus en kijk kritisch naar abonnementen op tijdschriften en/of kranten.5. Digital declutter

Ik zou hier een hele eigen blogpost aan kunnen wijden, maar digitale opruiming is ook echt nodig. Juist in deze tijd waar we bijna alles digitaal doen!

En dan heb ik het niet alleen of je laptop of computer, maar ook over de telefoon. Denk aan apps die je nooit gebruikt, maak weer eens een goede backup en verwijder weer wat foto's van je telefoon. Ga je contactenlijst eens door.


En dan je mailbox. Die van mij is al een aantal jaar op orde, en dat geeft zo veel rust! Maar ik zie genoeg mensen met 1738 ongelezen berichten in de mailbox... Pak je mailbox aan door te beginnen met het uitschrijven van alle online shops en nieuwsbrieven. Wil je nou meer weten over een digitale declutter? Laat het weten!


6. De belangrijkste tip!

Mijn allergrootste tip om het netjes te houden en waarom er bij mij nooit een rommel is: zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft. Als je dit hebt, kun je elke dag in 10 minuten opruimen. Ik zorg ervoor dat ik elke avond, voordat ik naar bed ga, alles terugbreng naar de oorspronkelijke plek, waardoor ik nooit in rommel wakker word. Dit kost me 5, soms maximaal 10 minuten, omdat alles een vaste plek heeft.


7. Cleaning!

En als je dan klaar bent met opruimen, kan de grote lenteschoonmaak écht beginnen. Ik hoef jullie niet uit te leggen hoe je schoonmaakt, maar ik vind het fijn om tijdens de grote spring cleaning plekken aan te pakken die je anders niet meeneemt (of te weinig). Denk aan de boven- en binnenkant van je keukenkastjes, de plinten, je wasmachine/droger, het wassen van dekbedden/kussens, het (laten) reinigen van gordijnen en ga zo maar door. Wil je liever een richtlijn? Op Pinterest zijn eindeloos veel lijstjes te vinden.


Als het gaat om schoonmaak middelen ben ik persoonlijk fan van de Method. Geen ammonia, chemische, giftige cocktails maar ingrediënten van planten. Daarnaast zijn de verpakkingen zijn gemaakt van 100% gerecycleerd plastic. De geuren zijn heerlijk en het belangrijkste: ze werken ook goed!

Comments


bottom of page