top of page
  • Foto van schrijverEveline

De mooiste wandelgebieden deze herfst in 't Gooi

Bijgewerkt op: 25 okt. 2021

Herfst staat voor mij altijd gelijk aan wandelen. Ik vind het heerlijk om het bos in te trekken en daarna op te warmen met een kop koffie of een glas wijn. Hieronder heb ik de fijnste wandelgebieden inclusief wandelroutes voor je op een rijtje gezet.

Denk aan boswandelingen, wandelingen over de heide en geweldige plekken in 's Gravenland die je niet mag missen.
Bos

Lage Vuursche: Een heerlijk wandelgebied in de bossen waar je het gevoel hebt alsof je er even helemaal uit bent. Ga na het wandelen gezellig borrelen of iets lekkers halen bij hotspot Buiten in de Kuil. Bekijk hier verschillende wandelroutes >>

Corversbos: Maak een lange boswandeling door het Corversbos bij Hilversum. Je vindt er dieren als de buizerd, havik en bosuil. Er staan nog een aantal beukenlanen en Natuurmonumenten vormt het bos geleidelijk om tot loofbos. Bekijk hier de verschillende wandelroutes >>

Spanderswoud: Op de buitenplaats Spanderswoud in 's Gravenland zie je een mengelmoes van tuinstijlen. In de herfst is het bos bijzonder rijk aan paddenstoelen. Volg de wandelroute over het landgoed. Uniek is hier het kleuterpad, dat in 2007 werd geopend: een natuurbelevingspad speciaal aangelegd voor kinderen tot 7 jaar. Bekijk hier de wandelroutes >>

Einde Gooi: 1 van mijn favoriete bosgebieden in de buurt. Het is een dichtbegroeid bos, met allerlei planten en dieren waaronder de das. Einde Gooi ligt ten zuiden van Hilversum. Er is hier midden in het bos ook een prachtige boerderij te vinden met Limousin runderen. Bekijk hier de wandelroutes >>

Cronebos: Ook het Cronebos ligt ten zuiden van Hilversum en staat op mijn lijstje van favorieten. 1 van mijn favoriete wandelroutes is een route rondom het Hilversums Wasmeer, waar je enorm veel prachtige dieren tegen kunt komen, zoals Schotse Hooglanders, hagedissen en dassen. Mooie afwisseling van heide, bos en water. Een wandelroute van 3,5 km vind je hier.
Heide

Hoorneboegse heide: De Hoorneboegse Heide is een natuurgebied gelegen ten zuiden van Hilversum. Het gebied omvat circa 190 ha natuurgebied en wordt beheerd door het Goois Natuurreservaat. Het gebied wordt sinds begraasd door prachtige witte runderen, de Charolais. Als je hier bent, haal dan een kop koffie of ga eten bij Bij de Tuinman. Een wandelroute van 7,5 km vind je hier.

Wester- en Bussumerheide: Samen met de is dit het grootste heideveld van het Gooi. Eén van de zeldzame plekken waar je een paar kilometer ver kunt kijken. Het is een prachtig wandelgebied tussen Laren en Hilversum waar je eindeloos kunt wandelen. Je vindt hier prachtige wilde runderen, zoals de Schotse Hooglander. Aan de Bussumerheide kun je koffie drinken, lunchen of borrelen bij Heidezicht. Een wandelroute van 8 km vind je hier.

Zuiderheide: Dit is een heidegebied tussen Laren en Hilversum. Het gebied strekt zich uit van het Sint Janskerkhof richting de Eemvallei en is in beheer bij het Goois Natuurreservaat. Ook hier lopen Charlois runderen vrij rond en kun je zelfs een kudde wilde geiten of schapen tegen komen! Als je hier wandelt of fietst, moet je zeker even langs 't Bluk voor een koffie, lunch of borrel. Een wandelroute van 7 km vind je hier.

Tafelberg- en Blaricummerheide: Deze heides bevinden zich tussen Blaricum en Huizen. Hier ligt heet hoogste punt van 't Gooi: de Tafelberg. Op de Tafelbergheide heb je de schaapskooi, super leuk met kids om naar de schapen te kijken. Op zondagen krijg je tussen 14.00 en 16.00 uur uitleg over allerlei onderwerpen, zoals zwerfstenen, dieren in de winter, padden, lammetjes, vogels en insecten van de heide, Schotse hooglanders, schapen en paddenstoelen van Natuurgidsen van het IVN. Daarvoor kun je lekker ontbijten of erna lekker borrelen bij De Eendracht. Een wandelroute van 8 km vind je hier. Meer routes, langer of korter, vind je hier.
’s-Gravelandse Buitenplaatsen

In 's Gravenlandse Buitenplaatsen bevindt zich Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, van Natuurmonumenten. Vanaf hier kun je wandelen over de lanen en langs de prachtige landhuizen. In het bezoekerscentrum vind je een interactieve tentoonstelling en een leuke winkel. Zin in een kopje koffie? Dan kan je terecht bij Restaurant Brambergen. Leuke plek om meet kids naartoe te gaan.

Natuurmonumenten organiseert wandelingen met gidsen en heeft een app met wandelingen inclusief informatie over wat je er ziet. Een ander onderdeel is OERR, evenementen met kids; wandelen met een boswachter, informatie over natuur en dier, lekker klimmen, klauteren en ravotten.

Alle activiteiten vind je hier en alle wandelroutes vind je hier.


Kommentare


bottom of page