top of page
  • Foto van schrijverEveline

13 x cultuur at home

Door de covid pandemie is alles helaas nog gesloten, maar niet getreurd. Ook vanuit huis kun jij van de lokale Gooische kunst en cultuur genieten.

Hieronder heb ik alle leuke tips van musea in het Gooi, muziek, film en literatuur voor jou verzameld.

Er zitten ook leuke activiteiten tussen met kids! Lees snel verder:


Musea

© Instituut voor Beeld en Geluid

Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum

Dé trekpleister op het Mediapark is natuurlijk het enorme Beeld en Geluid. Gesloten, maar online open met een uitgebreid programma. Zo zijn er mediacolleges, gesprekken in het mediacafé en is er van 14 maart t/m 15 juni 2021 Museum-JeugdUniversiteit met een kindercollegereeks. Meer info? De agenda vind je hier.

Media Park Boulevard 1, 1217 WE //www.beeldengeluid.nl


Museum Hilversum, Hilversum

Elk jaar is de tentoonstelling de Zilveren Camera te zien. Zo ook dit jaar, maar dan even vanaf huis. Je kunt je inschrijven voor een virtuele rondleiding met een toelichting van professionals, waaronder een jurylid en fotograaf. Je volgt de wandeling live en kunt via de chatfunctie vragen stellen. Aanmelden kan hier.


Ook kun je kiezen voor een andere virtuele tour, namelijk die van de expositie ‘Circle of Life’. Belgische fotograaf en journalist Lieve Blancquaert brengt de drie grote levensverhalen - geboorte, liefde en dood - op een persoonlijke en multimediale manier samen. Bekijk de tour hier.

Expositie PANdemIC gemist? Een stukje micro-geschiedenis van de coronacrisis op foto vastgelegd? Deze tour kun je hier zien. Allebei 24/7 gratis toegankelijk.

Kerkbrink 6, 1211 BX // www.museumhilversum.nl


Dudok Architectuur Centrum (DAC), Hilversum

Het DAC heeft een virtuele rondleiding opgenomen van het Raadhuis, zodat je deze van binnen kunt bekijken! Ontdek de Raadzaal hier en de Trouwzaal hier. Ook is er een rondleiding opgenomen van de tentoonstelling Pionieren in projectontwikkeling, deze kun je hier bekijken.

Dudokpark 1, 1217 JE // www.dudokarchitectuurcentrum.nl


Singer, Laren

Museum Singer bezoeken kan helaas even niet, maar je kunt wel met ze aan tafel! Bijvoorbeeld met de museumdirecteur, een kunstenaar of de conservator van het museum? Singer Laren introduceert een unieke lunchmand. Terwijl je geniet van broodjes, huisgemaakte soep, verse jus d'orange en bonbons, word je online meegenomen door de Singercollectie. Woon je in Laren, Blaricum of Crailo? Dan wordt de lunchmand gratis thuisbezorgd. Ergens anders? Dan kun je de mand ophalen.

Klik hier voor meer informatie en het bestellen van een lunchmand.

Oude Drift 1, 1251 BS // www.singerlaren.nl


Buitenplaats Doornburgh, Maarssen

Doornburgh is helaas gesloten, maar niet getreurd; de tuin is altijd (gratis, geen ticket nodig) geopend. Het park is ruim 9 hectare groot, heeft veel vijvers en bos. Daarnaast is er een moestuin en zijn er varkens. En het is voorjaar, dus er zijn weer kleine biggetjes op komst!

Diependaalsedijk 17, 3601 GH // www.buitenplaatsdoornburgh.nl


Muiderslot, Muiden

Muiderslot heeft tijdelijk het Thuismuseum geopend. Vanuit je woonkamer kun je het kasteel ontdekken. Zo kun je een rondleiding door het kasteel volgen, geven ze je historische recepten om te koken en is er een 360 graden tour van de omgeving te zien. Daarnaast zijn er veel leuke dingen voor kids, zoals kleurplaten en thuisopdrachten. Klik snel hier voor het thuismuseum.

Herengracht 1, 1398 AA // https://muiderslot.nl


Literatuur


Bibliotheek Hilversum

Online zijn er zijn ruim 28.000 e-books voor volwassenen en kinderen. Daarnaast kun je (ook als je geen lid bent van de bibliotheek) de app LuisterBieb downloaden, om luisterboeken te kunnen beluisteren of je kunt de app ThuisBieb downloaden met 100 e-books voor mensen dit geen lid zijn! Specifiek op zoek naar leuke dingen voor kids? Op jeugdbibliotheek.nl zijn er verschillende podcasts over kinderboek en voor de allerjongsten zijn er voorleesfilmpjes.


Daarnaast bieden ze verrassingstassen aan! Voor kids kun je kiezen uit prentenboeken, jeugd leesboeken A, B, C, D (inderen mogen ook het onderwerp van hun spreekbeurt of werkstuk opgeven). En voor volwassenen kies je uit literatuur, spanning of romantiek. Stuur je wens en naam door naar klantenservice@bibliotheekhilversum.nl en je ontvangt een mail wanneer je de tas kunt ophalen!


Nog een tip: de Nacht van de Literatuur en de Bibliotheek Eemland organiseren op zaterdag 13 maart (20.00 tot ca. 21.30 uur) een bijzondere literaire avond, online via een livestream met Marieke Lucas Rijneveld en Hanna Bervoets. Meer info en tickets vind je hier.

's-Gravelandseweg 55, 1217 EH // www.bibliotheekhilversum.nl


Bibliotheek Gooi en Meer

Onder bibliotheek Gooi en Meer vallen de locaties Bussum, Eemnes, Loosdrecht, Muiden, Muiderberg, Naardeen, Nederhorst den Bereg en Weesp. De locaties zijn gesloten, maar online zijn ze gewoon geopend! Dat betekent dat je gewoon boeken, online e-books, tijdschriften en luisterboeken kunt blijven lenen.


Daarnaast bieden ze ook hier verrassingstassen aan! De keuze is uitgebreider, meer info en het bestelformulier vind je hier.


Nog een tip: 9 maart is er een online lezing door schrijver Tommy Wieringa. Meer info en aanmelden kan hier.


Film


Filmtheater Hilversum

De bioscoop zelf is even gesloten, maar wil je toch een film kijken? Dat kan! Vanuit huis met de online filmzaal Picl van het Filmtheater. Hoe werkt het? Kies een film, betaal de film online en de film is 48 na betaling te bekijken. Check het filmaanbod hier.

Herenplein 5, 1211 DR // www.filmtheaterhilversum.nl


Vue Hilversum

Vue Cinemas laten even geen films zien. Maar wel hebben ze een superleuke serie opgezet, namelijk Inside Vue. Heel veel behind-the-scenes verhalen, bloopers en het Vue bordspel om te downloaden. Vind de verhalen op de hier.

Langgewenst 20, 1211 BB // www.vuecinemas.nl/vue-cinemas/hilversum


Filmhuis Bussum

Filmhuis Bussum is ook aangesloten aan Picl, dus daar geldt hetzelfde concept als Filmtheater Hilversum. Kies een film, betaal de film online en de film is 48 na betaling te bekijken. Check het filmaanbod van Filmhuis Bussum hier.

Brediusweg 1, 1401 AA // www.filmhuisbussum.nl


Muziek

© Music Around the Fireplace

Music Around the Fireplace livestream

Elke laatste donderdag van de maand vindt er gewoon een live concert plaats zoals jullie kennen van Music Around the Fireplace. Maar dan via livestream! Ik schreef er eerder een blog over, meer info kun je hier vinden.

Samen op afstand, echt luisteren naar singer-songwriters, maar dan gewoon veilig vanaf je eigen bank. Donaties zijn van harte welkom! Meer info op de website hieronder:

@AllArt, Korte Noorderweg 22, 1221 NB Hilversum // www.musicaroundthefireplace.nl


De Vorstin

Helaas gaan we nog niet feesten en genieten van muziek met zijn allen in de bekende zalen van de Vorstin. Maar wel heeft de Vorstin een aantal livestreams beschikbaar gesteld om gratis te kijken. Zoals de Vorstin Wintersessies, Hillywood Rainbow Ball in 2020 en een live concert van Waylon! Check de optredens hier.

Koninginneweg 44, 1211 AS Hilversum // www.devorstin.nl


Heb je meer tips? Laat het weten en neem contact op!

Comments


bottom of page