top of page
  • Foto van schrijverEveline

10 x Michelin bordje, Bib Gourmand en * in 't Gooi

De nieuwe Michelin beoordelingen voor 2022 zijn bekend! Michelin kennen we natuurlijk allemaal vanwege de Michelinsterren, maar ze selecteren ook restaurants waar je "met bereidingen met kwaliteitsproducten en een vakkundige chef gewoonweg lekker kan eten!" Hiermee verdien je een zogenaamd 'Michelin bordje'.


Naast Michelinsterren en een bordje geven ze ook een Bib Gourmand. Dit betekent kortweg goede gerechten voor een goede prijs. Een eis is een driegangen keuzemenu met een minimale keuze uit twee gerechten per gang. Bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht en een dessert, dat binnen een vaste prijsklasse valt van maximaal €37,-.


Als laatst natuurlijk de Michelin sterren, waarvan we in 't Gooi 1 van hebben. Meer weten? De nieuwkomers en degenen die hun bordje, beoordeling en ster hebben behouden? Lees dan hieronder snel verder. Bon appetit!

Hilversum


Chef aan de Werf Chef een de Werf heeft sinds vorig jaar de onderscheiding bib gourmand, en dit jaar behouden! Chef aan de Werf heeft een marktkeuken. Dit is wat de Michelin inspecteurs zeggen: "Open uw appetijt met een lokaal biertje alvorens het internationale verhaal van Charly de Wijs te ontdekken. Hij geeft lokale, duurzame producten pit met fijne ingevingen. Harissa bij een moot vis, een intense jus van ossenstaart bij vlees? Het matcht geweldig. In deze industriële loods, vintage gedecoreerd en steeds bruisend, komt u ongetwijfeld terug." Mussenstraat 11 // www.chefaandewerf.nl

Spandershoeve Spandershoeve heeft en behoudt de bib gourmand onderscheiding. De keuken is Indonesisch. Dit is wat de Michelin inspecteurs zeggen: "Spandershoeve verdedigt al sinds 1972 de Indonesische traditie. Oma Anita kijkt nog steeds toe dat kleinzoon Timo de authentieke smaken respecteert, al heeft hij ook oog voor nieuwere trends. Het is geweldig hoe hij bijvoorbeeld met eigen kruidenmixen nuance geeft aan pittige bereidingen. Een fijne plek om de Indonesische gastvrijheid te beleven!" Bussumergrintweg 46 // www.spandershoeve.nl

Dudockx Bar & Kitchen Doduckx Bar & Kitchen heeft en behoudt het Michelinbordje. Ze hebben een marktkeuken. Dit is wat de Michelin inspecteurs zeggen: "Architect Dudok is de man achter dit trendy paviljoen uit de jaren dertig, dat beschikt over een zalig terras aan het water. De krachtige grillsmaak van het vlees komt dan weer van de Big Green Egg, waar de chef zo graag mee werkt. Zijn keuken is resoluut modern, met oog voor bio en lokaal, maar is niet té gesofistikeerd." Vreelandseweg 50 // https://dudockx.nl


Blaricum

© Bistrôt Chapeau

Rust Wat

Rust Wat heeft een eigentijdse keuken en hebben vorig jaar een Bib Gourmand ontvangen, en dit jaar behouden! Dit is wat de Michelin inspecteurs zeggen:

"Rust wat uit na een wandeling door de streek en neem plaats op het terras, waar de bosvijver iets weg heeft van een Monet schilderij. In deze gezellige herberg staat uw plezier centraal. De (genereuze) tussengerechten bieden een ruime keuze tussen klassiekers en jongere creaties. De chef heeft interessante ingevingen, kookt niet te ingewikkeld, maar vol op smaak."

Schapendrift 79 // www.caferestaurantrustwat.nl


De Goede Gooier

Restaurant De Goede Gooier heeft en behoudt een Michelin bordje. Ze hebben een Franse, moderne keuken. Dit is wat de Michelin inspecteurs zeggen:

"Een rieten dak, een trendy interieur dat warm aanvoelt... Knap, al is het toch vooral het mooie terras met uitzicht op heidegebied dat hier hoge ogen gooit! In de keuken staat een chef met vakkennis die Franse recepten met veel respect bereidt. De patron vertelt het u graag, want hij werkt zowel in de keuken als in de zaal."

Crailoseweg 151 // https://degoedegooier.nl


Bistrôt Chapeau

Bistrôt Chapeau heeft een Franse keuken en vorig jaar een Bib Gourmand gekregen en dit jaar behouden! Dit is wat de Michelin inspecteurs zeggen:

"De charme van het kleurrijke bistrodecor, de rust van het terras en de zoete melodieën van de chansons die weerklinken … Deze zaak had evengoed in de bourgogne kunnen staan! Nicky Quarz tovert er Franse klassiekers uit zijn hoed die te vaak worden vergeten. Geen frivoliteiten maar echte smaken. Saus. Power. Een herontdekking van de Franse basis."Bussum


Soigné

Dit restaurant is helaas haar Michelinster verloren dit jaar, maar blijft een Michelin bordje behouden. Het restaurant heeft een moderne en marktkeuken. Dit is wat de Michelin inspecteurs zeggen:

"Omschrijf Soigné gerust als een cosy en charmant restaurant. Je zit hier gewoonweg goed om de eigentijdse aspiraties van Dennis Jong te ontdekken. Hij vult herkenbare smaken graag aan met uitheemse ingrediënten en krachtige sauzen om zijn stempel te drukken. Leuk om weten: in de aangrenzende ruimte kunt u terecht voor kooklessen en een privé-diner."

Kapelstraat 16 // https://restaurantsoigne.nl


Faulk

Faulk heeft en behoudt een Michelinbordje. Ze hebben een moderne en seizoenskeuken. Dit is wat de Michelin inspecteurs zeggen: "Menno en Monique zorgen er in hun gemoedelijke buurtbistro voor dat u het naar uw zin hebt. Hier wordt de moderne keuken op een weldoordachte, evenwichtige manier gebracht, met een mooie portie ambitie. Dat enthousiasme vindt u ook terug in de bediening. Dit stel gaat een mooie toekomst tegemoet."

Herenstraat 26 // http://faulk.nlNaarden

© Arsenaal Restaurant


Arsenaal Restaurant

Arsenaal Restaurant heeft en behoudt een Michelinbordje. Ze hebben een moderne keuken. Dit is wat de Michelin inspecteurs zeggen:

"In deze dependance van het oude arsenaal van vestingstad Naarden is er altijd wel wat te doen. U vindt er namelijk een evenementenzaal, een brasserie en dit karaktervol restaurant. De chef houdt zich aan de regels van de Franse klassieke keuken, al geeft hij ze ook graag een eigen draai. Een interessant smakenarsenaal!"

Kooltjesbuurt 1 // www.arsenaalrestaurants.nl


Bonus:

Een kleine bonus omdat deze in de buurt zit en ik er heel graag kom. Ze verdienen een shout-out!


De Nederlanden

De Nederlanden bevindt zich in Vreeland, op zich al een super leuk dorp om eens te bezoeken. In 2006 werd Wilco Berends chef-kok; hij behield de ster die zijn voorganger had verworven. Het restaurant behaalde in 1958 en 1959 een Michelinster, had er in 1999 weer een, van 2000 tot 2002 twee en sindsdien behield het één ster. En ook vandaag heeft het restaurant zijn Michelinster behouden! De keuken is modern en dit is wat de Michelin inspecteurs zeggen:

"Er hangt een typische Nederlandse sfeer in deze voormalige hostellerie. Dit karaktervol gebouw combineert zijn charmant verleden met eigentijdse strakheid. Het uitzicht op de Vecht en de ophaalbrug is echt gezellig. Wilco Berends houdt van zijn grond. Dat merkt u ook aan het menu.

Hebt u zin in lam, paling of een stukje kaas als dessert? Wees dan maar zeker dat chef Berends u het beste lokale aanbod voorschotelt. Probeer zeker zijn oesterbereidingen uit, een specialiteit. Een geweldig begin van de maaltijd! Wat volgt is een combinatie van klassieke vakkennis en eigentijdse frivoliteit. Deze chef brengt spanning op het bord, elke hap zorgt voor verschillende nuances."

Duinkerken 3, Vreeland // www.nederlanden.nlComments


bottom of page