top of page
  • Foto van schrijverEveline

13 x to do rond kerst in Hilversum en 't Gooi

Zin om rondom de kerstdagen activiteiten te doen? Met het gezin, familie of je vrienden? Ik heb de leukste evenementen en activiteiten in en rondom Hilversum voor jullie op een rijtje gezet. Lees snel verder!Schaatsen

Eerder schreef ik al dat er in 't Gooi dit jaar 3 pop-up schaatsbanen zijn, dat artikel vind je hier. Maar wist je ook dat ze open zijn tijdens de feestdagen? Alledrie de banen zijn geopend, je kunt er vrij schaatsen en opwarmen met een kop warme chocolademelk.


Bezoek een kerstmarkt

Volop in de sfeer komen voordat de kerst echt begint? Inspiratie op doen, de laatste items voor je interieur scoren en alvast van helemaal de kerstsfeer opsnuiven? Bezoek dan 1 van de vele kerstmarkten die we hebben in de buurt dit jaar. Het volledige artikel met alle kerstmarkten vind je hier.


Kerst Nostalgie bij t' Vaarderhoogt

12 november tot en met 22 december 2022

Bij tuincentrum 't Vaarderhoogt is vanaf halverwege november tot 22 december dagelijks een grote kerstmarkt geopend, Kerst Nostalgie. Bij deze kerstshow is er een levende kerststal, zijn er vele winkeltjes in Anton Pieck style met kerstartikelen en kerstdecoraties en kun je rondom het vuur broodjes bakken. Ook zijn er hapjes en drankjes te verkrijgen, zoals oliebollen, poffertjes, broodje worst, koffie warme chocomel of glühwein. Vergeet ook niet de enorme kerstshow binnen het tuincentrum te checken. Dagelijks geopend tussen 10.00 tot 17.00 uur, entree is gratis.

Dorresteinweg 72b, Soest // website


Winterparadijs bij Hoeve Ravenstein

6 december tot en met 7 januari 2023

Net als voorgaande jaren is Hoeve Ravenstein van 6 december t/m 7 januari omgetoverd tot Winterparadijs! Ze hebben een levende kerststal met kippen, geiten, konijnen en ezel. Een wensboom waar je je wensen aan kunt ophangen.

Voor kinderen is een rendierenspeurtocht: zoek de 9 rendieren op het terrein van Hoeve Ravenstein. De speurtocht kun je ophalen bij het Boerderijcafé en na afloop krijg je een warme kop chocolademelk. En vanaf 29 december zijn er weer heerlijke oliebollen!

Ravensteinselaan 3, Baarn // website


Glühweingaard Festival

10 en 11 december, vanaf 15.00 uur

Sinds de nieuwe samenwerking tussen wijngaard Zonnestraal en Wild Brood komen er zoveel leuke evenementen. Op 10 en 11 december is er een glühwein festival, met lokale ondernemers die samen met wijngaard Zonnestraal werken. Gezellig om het vuur, de kids aan de knutsel of bij het vuur marshmallows roasten. Daarnaast is er plek voor een lokaal worstje van het houtvuur en een mooi stukje kaas. Gratis entree.

Rading 105, Loosdrecht // website


Santa Run Hilversum

11 december 15.30-20.00 uur

Zoals elk jaar is er weer een Santa Run in Hilversum. Voor wie het niet kent: honderden verkleed als kerstman of -vrouw rennen 3 km door Hilversum voor het goede doel. De start is op het Marktplein, bij Foodhall Mout, waar na afloop natuurlijk ook de après-ski is.

De goede doelen dit jaar zijn Viore Hilversum en de Landelijke Nierstichting. De warming up is om 15.30 uur en de start is om 16.00 uur. De kosten, inclusief kerstman pak, medaille, startnummer, oliebol, Glühwein of warme chocolademelk zijn €12,50 voor volwassenen en €7,50 voor kinderen. De kerstpakken en startnummers kunnen vanaf dinsdag 6 december 2022 bij Run2Day (Bussumerstraat 60 in Hilversum) worden opgehaald. Van tevoren moet je je wel inschrijven, dat kan hier.

Marktplein 1, Hilversum // website


Christmas High Tea - Slot Zuylen

11, 18 en 23 december, 15.00-17.30 uur

Op Slot Zuylen, 1 van de mooiste kastelen in de omgeving als je het mij vraagt, zijn er tijdens de decembermaand 3 data om in 1 van de meest bijzonder ruimtes van het kasteel een high tea te reserveren. Begin je middag met een winterse wandeling door de kasteeltuin of een bezoek aan het kasteel met of zonder rondleiding. Daarna mag je plaats nemen in de Gobelinzaal voor de high tea. De high tea bestaat uit een 3-gangen menu van biologische en duurzame streekproducten. Het wordt een afwisseling tussen zoete en hartige gerechtjes en natuurlijk onbeperkt thee.

De kosten zijn €45,00 inclusief welkomstdrankje, onbeperkt thee/koffie en rondleiding kasteel. Tickets kun je hier bestellen en meer info vind je op de website hieronder.

Tournooiveld 1, Oud Zuilen (UT) // website


Lichtjesavond Laren

16 december, 19.00-21.00 uur

Het is eigenlijk de hele maand Lichtjesmaand in Laren, maar 16 december is het grote event. Lichtjesavond in Laren. De parade vertrekt om 19.00 vanaf Singer Laren en maakt dan een rondgang via de Nieuweweg, rond de Brink en eindigt voor het Brinkhuis in Laren. De straatverlichting in het centrum van Laren gaat uit, en dan verlichten duizenden lampjes het dorp. Er zijn verlichte ruiters met rijtuigen en oldtimers. Voor kids is er een lampionnenoptocht en er is live muziek. De winkels in Laren zijn ook open tot 21.00 uur. Het evenement is gratis te bezoeken. Meer over de evenementen gedurende de hele maand, vind je op de website hieronder.

Oude Drift 1, Laren //website


Kerst in Muiderslot

17 december tot en met 8 januari 2023

Muiderslot biedt de decembermaand meerdere leuke activiteiten. Denk aan de tour 'Winterkasteel', over de winters van vroeger in een prachtig gedecoreerd kasteel. Je kunt meebouwen aan het grootste Lego Winterkasteel van Nederland. Er zijn snerttours aan het eind van het jaar en er worden kerstverhalen verteld aan kinderen.

Liever naar buiten? Je kunt met een gids een winterwandeling lopen over het vestingterrein. Ook komt pop-up restaurant de Maaltuin op meerdere data in de Muiderslot voor een culinair avondje. Genoeg te doen dus!

Herengracht 1, Muiden // website


X-mas Ride & Bite

17 december, 16.00-20.00 uur

Je moet er een klein stukje voor buiten 't Gooi, naar Weesp, maar dan heb je ook wat! Christmas Ride & Bite is een ouderwets gezellige puzzeltocht, met onderweg heerlijke winterse hapjes en een unieke kerstborrel-finish! De tocht start bij ... met een goodie bag (inclusief met roadbook, rallybord en leuke verrassingen) en de puzzeltocht. Een leuke extra dit jaar is de finish; je parkeert je auto bij Fort Uitermeer en loopt in ca. 3 minuten naar het Winter Fortenland, omgetoverd tot Winter Wonderland. Daar is kerstmuziek, een photobooth, kop koffie of thee met zoete hapjes en en activiteiten. Zoals de kleinste escape room van Nederland. De prijs is €34,50 voor volwassen en €27,50 voor kinderen onder de 12 jaar.

De X-mas Ride & Bite is inclusief:

  • Een route van ongeveer 50 kilometer langs de mooiste verlichte dorpjes in 't Gooi en omstreken. De duur zal ongeveer 2,5 uur zijn.

  • Een Kerst Goodiebag met o.a. het roadbook, een Xmas Ride & Bite rallybord en nog meer

  • Een feestelijke start in kerstsferen met voor iedereen een heerlijk kopje warme chocomel (met slagroom)

  • Winterse hapjes onderweg bestaande uit een huisgemaakt soepje en een stamppot. Het eten wordt warm geserveerd vanuit onze foodtrucks

  • Een supergezellige finish in het Winter Wonderland van Fort Uitermeer inclusief een kopje koffie of thee met zoete lekkernijen

  • Maak kans op een megagrote eland voor in de tuin!

Uitermeer 5, Weesp // website


OERRR gezellige kerst met boswachter

18 december 11.00 tot 12.30 uur

Georganiseerd door Natuurmonumenten: samen met de boswachter en het gezin op ontdekkingsreis door de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen 'Boekesteyn' en 'Schaep en Burgh'. Een wandeling voor kids vanaf 4 jaar en duurt ongeveer 1,5 uur. Tijdens de wandeling gaan de kids van alles verzamelen om na de wandeling in het Bezoekerscentrum iets leuks van te maken. Na afloop zorgt Natuurmonumenten buiten voor een kop warme chocolademelk.

Kosten zijn €12,50 voor volwassenen en €6,25 voor kinderen.

Noordereinde 54b, 's Graveland // website


Kerststallenroute Baarn

18 december tot en met 6 januari 2023

Voor het 27ste achtereenvolgende jaar wordt de kerststallenroute in Baarn georganiseerd. In 330 Baarnse tuinen staan kerststallen, die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Je kunt de route bezoeken via de fiets of te voet (de voorkeur), maar met de auto kan ook. Deze kerststallen en kersttaferelen zijn voor het overgrote deel door de deelnemers zelf gemaakt. De route vind je hier en kun je downloaden. Alle sterren op de kaart zijn de stallen die verlicht zijn. Fun fact: Hoeve Ravenstein doet ook mee met de kerststallenroute.

Smutslaan 12, Baarn // website


Wintercircus Hilversum

24 december tot en met 8 januari 2023

Iedere kerstvakantie komt het Wintercircus weer naar Hilversum voor een circusprogramma boordevol humor, acrobatiek en sensationele circusacts. De magie begint al bij aankomst, waar het sprookjesachtige tentencomplex in volle glorie staat opgebouwd. In de sfeervolle foyer tent hangt de geur van popcorn en suikerspinnen en waan je jezelf tussen prachtige winterse circus decoraties. De artiesten van dit jaar vind je hier. Kosten zijn tussen de €15,00 en €30,00 afhankelijk van zitplaats.

Kininelaantje 9, Hilversum // websiteComentarios


bottom of page